Savimaali

Markkinoille on tullut parin vuoden sisällä paljon uusia maaleja sekä pintakäsittely-tuotteita ja mikä parasta, muutama niistä on täysin luonnonmukaisia. Tässä artikkelissa kerromme savimaalista ja sen käytöstä sekä kerromme vaiheittain miten projekti etenee:

SAVIMAALI

Hyvin hengittävä, muoviton, erittäin ekologinen, liuotinvapaa, erinomaisesti peittävä ja allergiaystävällinen savimaali. Jättää silkinhimmeän viimeistelyn. Maali on myös anti-mikrobinen, joten se on loistava valinta vaikkapa allergikoille. (teksti: Biofarben)

POHJATYÖT

  1. Ensin on hyvä rajata alue jonka haluaa maalata. Maalarinteippi tai leveä ”sähköttäjän” teippi ovat hyviä apuvälineitä tässä pohjatyössä. Ylärajaan sopii ohuempi maalarinteippi jolloin katon ja seinän väliin tulee siisti ja selkeä väli. Rajauksia on hyvä miettiä tarkemmin jos seinän alueeseen kuuluu mm. ilmanvaihtoventtiilejä, putkia tai muuta ylimääräistä näkyvää. Myös pistorasiat on suojattava. Lattia suojataan pahvilla, sanomalehdillä tai suojaamiseen tarkoitetulla staattisella muovilla. Muita pohjatöitä savimaali ei tarvitse, koska se on täysin peittävä ja tarttuva. Sillä voi maalata jopa tapetin päälle.

VÄRIN SEKOITUS

2. Tämä vaihe on hauskin! Värin sekoitus tapahtuu vesiväreillä joko suoraan savimaalin omaan astiaan tai pienempää sekoitusastiaa testinä käyttäen jolloin selviää sekoitettujen värien suhteet. Me totesimme, että väri suoraan astiaan oli paras ratkaisu! Vesiväriä laitetaan maun mukaan pääväriä enemmän ja tummempaa sävyä tipoittain vähitellen kunnes saadaan mieleinen väri. Tässä täytyy olla tarkka sekoittaessa maalia pohjaa myöten, jotta valkoista maalin perusväriä ei jää pohjalle, koska se voi aiheuttaa liiallista kirjavuutta seinän lopputulokseen.

TESTI MAALAUS

3. Samalla kun sekoittaa väriä on hyvä muistaa, että väri näyttää purkissa hieman tummemmalta kuin seinässä. Mieleisen lopputuloksen saa kun testaa  välillä suoraan seinään sekoitusvaiheessa. Kuivuessa väri vaalenee hieman mutta ei radikaalisti. Testimaalaukset peittyvät hyvin lopullisen maalin alle yhdellä kerralla! (Muistathan, että pensselin tai telan tulee olla reilusti märkä työstäessäsi maalauspintaa!)

MAALAUS VAIHE

4. Savimaalia voi työstää joko pensselillä tai telalla, jos valitset viimeisen vaihtoehdon niin suosittelemme ohentaa maalia vedellä (1:4) jolloin maali on juoksevampaa ja ottaa telaan paremmin kiinni. Pensselillä tulee elävämpi pinta ja jokainen seinä on kuin taideteos! Jokaisen oma kädenjälki näkyy seinässä. Pinta on täysin matta kuivuessaan.

LOPPUTULOS

5. Lopuksi kun maali on kuivunut (n.1h) voi teipit poistaa varovasti vetäen. Ja voilá! Taideteos on valmis!

Lisää tietoa savimaalista löydät tämän linkin takaa:

https://www.biofarben.fi/savimaali-10L

Blogiteksti: Jenna

Kuvat: Jenna & Yc

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *